Kombilerde Basınç Düşmesi

Kombilerde Basınç Düşmesi

Kombilerde Basınç Düşmesi; Kombilerin normal çalışması için sabit su basıncına ihtiyaçları vardır. Bu nedenle basınç kaybetmeye devam eden bir kombi her zaman endişe kaynağı olmalıdır. Zaten kombilerde güvenlik elemanı olarak basınç şalterleri vardır. Basınç düştüğünde kombinin susuz çalışmaması için arıza uyarısı verip cihazı devre dışı bıraktırır.

Basınç kaybının nedenini en kısa sürede tespit etmeniz gerekmektedir. Birçok cihaz basınç kaybında devre dışı kalır yine de kombinizin kendisini ve evinizi herhangi bir hasar riskinden korumak için en kısa sürede çözüm bulmalısınız.

Kombilerde basınç düşmesi (manometre), basınç kaybedip kaybetmediğinizi size hızlı bir şekilde gösterir. Evdeki ısıtma ve sıcak su sistemlerinin karmaşık doğası nedeniyle sorunun kaynağını bulmak çok daha zor olabilir.
Tipik olarak basınç kaybına neden olan iki ana sorun vardır

  • 1 – Tesisat sisteminizde bir yerde kaçak olması kombilerde basınç düşmesi
  • 2- Genleşme tankının arızalanması veya basınç tahliye vanasının arızalanması.

Bu iki duruma ve bu sorunları çözmek için neler yapabileceğinize daha yakından bakalım.

Su kaçağı nedeniyle kombilerde basınç düşmesi

Tüketiciler için evlerdeki tesisatın karmaşık olması nedeniyle, bu tanımlanması en zor sorunlardan biri olabilir. Boruların çoğu duvarların içinde, dolapların veya panellerin arkasında gizlidir. Yani görsel bir inceleme yapmak çok zordur.
Bununla birlikte, sızıntıları tam olarak tespit etmek zor olsa da, onları bulmak çok önemlidir ve zamanla hasara neden olabilirler.

İyi haber şu ki, ev ısıtma sistemindeki su sızıntılarının büyük çoğunluğu neredeyse her zaman görünür yerlerdedir. Özellikle, tesisat borularının radyatörlere bağlandığı noktalarda su sızıntısı meydana gelir.
Radyatör ve vanalar herhangi bir şekilde yerinden oynuyorsa, sızıntı riski artar. Kontrol edeceğin ilk yer petek giriş ve çıkış bağlantıları olmalıdır.

Sızıntıları Bulma

Sistemde kaçak olabileceğini düşünüyorsanız, öncelikle radyatörlerinizdeki bağlantıları inceleyin. Bununla birlikte, boru tesisatına dokunduğunuzda eliniz ıslansa bile, bu mutlaka bir sızıntı olduğunu göstermez. Sıcaklık farklılıklarından dolayı yoğuşmadan kaynaklanabilir.

Bu nedenle, sorunu teşhis etmek her zaman kolay olmayabilir. Bununla birlikte, bağlantılardan birinin sızıntı yaptığından şüpheleriniz varsa, bir kâğıt havluyla kurulayın ve altına bir tepsi veya hatta bir parça kâğıt yerleştirin. Düzenli bir damlamanın gelişip gelişmediğini görmek için izleyin.


Bir sızıntının diğer göstergeleri arasında boru veya süpürgelik üzerindeki dökülme veya boya kalkması, pas izleri, süpürgeliklerin şişmesi veya kalkması ve bazen aşağıdaki tavandaki su lekeleri bulunur.


Sızdıran bir bağlantı bulursanız, kendiniz tamir edin veya bir uzmandan yardım alın. Kombiniz bundan sonra basıncı korursa, muhtemelen sorun çözülmüş olabilir. Kombiniz basınç kaybetmeye devam ederse ve kaçak yoksa kombide bir arıza olabilir.

Arıza nedeniyle kombilerde basınç düşmesi

Kombilerde basınç düşmesi 2. sebep ;
Bu konuda siz tüketicilerin yapabileceği pek bir şey yoktur, çünkü kombiye müdahale etmeniz çok risklidir. Yine de okumaya devam edip bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kombinizin sistemin başka bir yerinde sızıntı nedeniyle basınç kaybetmediğinden eminseniz, odağınızı kombinin kendisine kaydırmanın zamanı gelmiştir.
Çoğu kombi, şebeke kaynağından gelen soğuk suyu kombiye aktarmak için doldurma vanası olarak bilinen bir sistem kullanır.

Birçok kombi, son kullanıcının, doldurma vanasını manuel olarak ayarlayarak kombi ve ısıtma sisteminde dolaşan su miktarını düzenlemesine izin verir.

Önemli: Kombiyi kendiniz yeniden basınçlandırabilmeniz için önce kullanma kılavuzuna bakın. Bunun için talimat yoksa veya herhangi bir şüpheniz varsa, kalifiye bir personel yardımını alın.

Kombiye yeniden nasıl su verilir?

Bu İşlem genellikle aşağıdaki adımlardan oluşur.

  • Doldurma vanasının yerini öğrenin ve basınç göstergesinin kaçta olduğunu belirleyin. Doldurma musluklarının sapları kapalı konumda iken borunun akışına 90 ° açıda olmalıdır.
  • Doldurma vanasına erişirken basınç göstergesini görebildiğinizden emin olun. Çoğu kapalı sistem 1,0 – 1,5 bar civarında çalışacaktır, ancak her zaman cihazınızın kılavuzuna bakın. Doğru basınç seviyesi genellikle kombilerde yeşil renk ile göstergede gösterilecektir.
  • Kombinizi kapatın.
  • Doldurma musluğunu borunun yönüne uyacak şekilde çevirin, suyun aktığını duymalısınız.
  • Kombiyi aşırı basınçlandırmamaya dikkat edin. Daima manometreye dikkat edin. Bu mümkün değilse size yardımcı olması için birine ihtiyacınız olabilir. Doğru basınca ulaşıldığında, kolların tamamen kapalı olduğundan emin olun.
  • Kombiyi tekrar açın ve gözlemleyin.

Kombiyi kazara aşırı basınçlandırmanız (2 bar ve üstü seviyeler ) durumunda panik yapmanıza gerek yoktur. Basıncı doğru seviyeye indirmek için radyatörlerinizin havasını almak en iyi çözümdür.

Yeniden su verme işi tamamlandıktan sonra kombiniz basıncı korursa, sorunun çözülmesi muhtemeldir ve endişelenmenize gerek yoktur.

Hala basınç kaybı yaşıyorsanız

Bu adımları izledikten sonra, kombiniz basınç kaybetmeye devam ederse, bu kombinin bileşenlerinden birinde yetkili bir personelin desteğini gerektiren bir arıza olduğunu gösteren bir işarettir. Böyle bir durumda, daha fazla hasar oluşmasını önlemek için bir yetkili personelin kombinizi mümkün olan en erken zamanda kontrol ettirmeniz tavsiye edilir.

Mutlaka yetkili olan birini bulun

Kombide çalışma yapan birinin yetkili olduğundan emin olun ve mümkün olan en iyi hizmeti aldığınızdan emin olmak için güvenilir bir firma seçin.

  • Önemli ipucu 1: Tesisatınızda kaçak ararken çok fazla su bulacağınızı zannetmeyin, her gün 5-10 damla su kaçıran bir tesisatınız varsa, kombiniz bir kaç günde bir basınç kaybından arızaya düşecektir.
  • Önemli ipucu 2: Petek giriş ve çıkışlarınızda yani vanalarda veya vana diplerinde kaçak varsa çok dikkatli kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu parçalar sürekli sıcak olduğundan ufak bir sızıntı varsa sıcaklığın etkisiyle hemen kuruyacaktır.
  • Önemli İpucu 3: Pex (krostik) boru ile döşenen bir tesisata sahipseniz mutlaka kollektör bağlantılarına odaklanın. Tesisat borularının kollektör üzerinde bulunan vanalara bağlandığı yerden kaçak olması muhtemeldir. Ve bu kaçak su boru kılıflarından içeriye doğru akar tespit edilmesi zor kaçaklardır.
  • Önemli İpucu 4: Kombinizde bulunan basınç tahliye vanasından herhangi bir sebeple bir defa bile olsa su aktıysa mutlaka o vananın kontrol edilmesi ve sökülüp iyice temizlenmesi gereklidir. Tesisatta bulunan toz, tortu, çamur gibi yabancı maddeler bu vananın yapısı itibarıyla tamamen kapanmasını engelleyecektir. Buda vananın sürekli damla damla su akıtmasına sebep olacaktır.

 

Bu yazı ne kadar faydalı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.