Isıtma, Tesisat Ekipmanları

Kombi nedir ? Kombi çeşitleri

Kombi nedir ?

Kombi nedir ? kombi çeşitleri nelerdir ? İki farklı sistemin bir araya gelmesinden dolayı kombi ismi verilmiştir, kombine etmekten türemiştir. Kombine veya kombi,  kazan, hem yüksek verimli bir su ısıtıcısı hem de tek bir kompakt ünitede merkezi bir ısıtma kazanıdır. Kombi, bir musluğu açtığınızda suyu doğrudan ısıtıp tesisata gönderir, böylece herhangi bir sıcak su deposuna ihtiyaç duymazsınız.

Ek bir avantaj, sıcak suyun şebeke basıncında iletilmesidir, bu da ayrı bir pompaya ihtiyaç duymadan güçlü bir duş alabileceğiniz anlamına gelir. Kompakt boyutlar kombileri daha küçük mülkler için mükemmel kılar, Neredeyse bir evin bütün bölümlerine takılabilirler.

Sıcak su veren, şofbenlerin geliştirilmiş bir versiyonudur. Doğalgaz ile çalışırlar ve hem ısıtma hem sıcak kullanım suyu sağlarlar.  En gelişmiş sınıfları, daha az enerji harcayarak kış aylarında ısıtma sağlarken sıcak kullanım suyu ihtiyacını karşılarlar. Kombilerin en önemli avantajı kömür gibi fosil yakıtların kirliliği ve ortak kullanımdan doğan dezavantajlarını ortadan kaldırmasıdır. Her daire sadece yaktığı kadar öder. Tatile giden aileler, kombiyi kapatarak hiçbir ücret ödemek zorunda kalmaz.  İyi bir izolasyon çalışması yapılmış bir evin/ofisin kombi sarfiyatı düşük olur. Doğal gaz tesisatı ile insanların yaşam şartları son derece iyileştirilmiştir.  Yemek pişirme, ısınma ve sıcak su gibi temel ihtiyaçlar doğalgaz ile sağlanabilmektedir.

Bacalı Kombi Nedir

Bacalı kombi, yanma olayı için gereken hava-azot karışımını direkt olarak bulunduğu odadan alan kombilerdir. Fakat bu kombiler yanma sonu gazlarını baca ile dışarı atarlar. Bacaların sızdırmaz olması ve iyi bir çekiş sağlaması gereklidir. Kombide sıcak su sağlamak için plaka eşanjörü yer alır. Bu eşanjör, ısı değiştiricidir. Şebeke soğuk suyunu alır, ısı transferi yolu ile ısıtarak daireye verir.  İki girişi ve iki çıkışı vardır. Plaka eşanjörü 3 ayda bir çıkarılıp kireç çözücü ile temizlenebilir. Kombi girişinde şebeke hattı üzerindeki filtre de rutin olarak çıkarılıp kirden arındırılmalıdır. Kombide genleşme deposu bulunmaktadır. Aşırı ısınan suyun buharının vereceği zararlardan tesisatı korur.  Kombi bir adet sirkülasyon pompası elemanı taşır. Bu eleman suyun sirküle edilmesini sağlar. Elektrikle çalışır.  Kombi üzerinde bir de Ana eşanjör vardır: Bu eşanjör, hem peteklere giden suyu ısıtır hem de plaka eşanjörüne giderek, ısı transferi yolu ile kullanım suyunu ısıtmaya yardımcı olur. Bir kombide;

kullanim suyu calisma prensibi isitma suyu calisma prensibi
Kombilerin ısıtma ve kullanım suyu çalışma prensipleri
  • Soğuk su girişi
  • Sıcak su çıkışı
  • Petek girişi
  • Petek çıkışı
  • Gaz girişi

Olmak üzere 5 adet giriş vardır. Bacalı kombilerde atık gazların dışarı atılması baca ile sağlanmaktadır.

Fanlı Bacalı Kombiler

Bacalı kombiden tek farkı; baca gazlarının fan yolu ile zorlanmış akış yöntemi kullanılarak dışarıya tahliye edilmesidir.

Hermetik Kombi Nedir

Yakıtlar yanmak için mutlaka oksijene ihtiyaç duyarlar. Havada %21 oranında oksijen vardır. Hermetik kombiler de yanma için gereken oksijeni dışarıdan bir tesisat ile sağlarlar. Yaktıkları gazı da yine özel tertibatla dışarı atarlar. Bacalı kombilerden daha iyidirler. Mutfak kiler gibi mekanlara bağlanabilirler.

Kombi satış sayfası, bütün kombi markaları

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir