Gaz alarm cihazları

Doğalgaz Gaz alarm Cihazları,

Doğalgaz günümüzde en hızlı yayılan enerji kaynağıdır. Türkiyede doğalgazın ulaşmadığı il kalmamış denecek kadar azdır.
Fakat doğalgaz yanıcı, patlayıcı ve boğucu bir gaz olduğundan mutlak süretle emniyet önlemleri alınması gerekiyor. Gaz alarm cihazları tek olarak ve otomatik gaz kesme vanaları ile monoblok yani bereber devreye alınarak kullanılabilir.

Doğalgaz ile hava belirli oranlarda karıştığında herhangi bir elektrik akımında veya kılımcımda patlamalar gerçekleşebilir.
İkinci bir durum ev veya herhangi bir ortamda doğalgaz tamamen ortamı doldurursa zehirlenme olmaz fakat suyun altında kalmış gibi boğulmalar olarak ölümler gerçekleşir.Fakat doğalgaz yakıcı cihazda yandığında tam yanma hiçbir cihazda gerçekleşemediğinden bacasından yanmamış çiğ gaz bacadan dışarı atılır. Yanmamış çiğ gaz eğerki bacadan sızıp ortama karışırsa zehirlenerek gerçekleşen ölümler ortaya çıkmaktadır.
Bu zehirlenme kömür, lpg ve doğalgaz gibi yakıtlardan meydana gelmektedir. Bunu önlemek için kabonmonoksit cihazları kullanılmalıdır.
Eğerki evde olmadığınızda veya uykuda olduğunuzda sizin mudahe edemediğiniz durumlarda gaz alarm cihazlarını selenoid vanalar ile irtibatlandırarak otomatikman doğalgaz arzını bina veya daire girişinde kesebilmektedir.
Gaz alarm cihazlarının bazıları aşırı parfüm, boya, yemek kokusunada ötmektedir. Bu yüzden alarm cihazlarının montaj yerleri tamamen teknik bilgi alınarak yapılması gerekiyor.
Kazan dairelerinde, imalathanelerde ve fabrikalarda kullanılması gereken gaz alarm cihazları exproof olmalıdır. Tüm gaz alarm cihazlarında tse belgesi, Ce belgesi ve atex belgesinin olup olmadığı sorulmalıdır. Gaz alarm cihazları sesli ve ışıklı olarak uyarı sağlamaktadır.
Gaz alarm cihazından bir kontak alınarak selenoid vana ile gaz akışı kesilebilir veya duyma özürlü vatandaşlarımızın alarm sesini duyayamamsından dolayı herhangi bir ışıklı sisteme bağlanılarak ışık yanması sonucu sağır insanlarında tehlikenin farkına varması sağlanabilir.

İnsanlarımız genellikle herhangi bir kötü olay yaşanmadan emniyet tedbirleri almamaktadır.Bana birşey olmaz demek bazen yetmiyor. Olaylardan sonrada  keşkelerin olmaması için ilk başta yapılacak bir ufak emniyet önlemleri insnalara daha rahat ve huzurlu bir hayat sağlayacaktır.

10 Responses to “Gaz alarm cihazları”

  1. naciye says:

    Biz doğalgaz aldığımızda gaz alarm cihazı yoktu. Sonradan çıktı. Yeni alımlarda mutlaka alarm cihazı takmayı mecbur tutuyorlar. Keşke eskilerede mecbur tutsalar. Komşumuz banyo yaparken gaz kaçağından öldü.

  2. FATİH says:

    Naciye hanım,
    İsterseniz daha geç kalmış değilsiniz. Yine ilgili gaz dağıtım firmasından onaylı bir firmaya bu cihazları taktırabilirsiniz. Ama ürün alırken ne aldığınız bilerek alın. Komşunuz vefat etmiş başınız sağolsun. Ama eminim ki CO zehirlenmiş olabilir. Bu yüzden gaz dedektörü alırken CO dedektörü de alınız. Gerçekten tse ve ce belgesi olmasına dikkat ediniz.

  3. Turan Tosya says:

    Gaz veya CO dedektörü hayati önem taşımaktadır. Mutlaka takılmalıdır.Gazetelerde veya televizyonlarda duyduğumuz o haberler bir gün bizim de başımıza gelebilir. Tedbir her şeyden önemlidir.

  4. Zeynel says:

    Ben İstanbulda oturuyorum. Müstakil evime doğalgaz döşetiyorum. Firmadan gelen arkadaşlar Gaz alarm cihazının mecburi olduğunu söylediler ve taktılar. Çokta pahalı değil 25 lira.

  5. Neşe says:

    Bu banyolardaki zehirlenmelere aklım ermiyor. Bu zehirlenmeler de hata nerede. Şohbenler gaz mı kaçırıyor. Yoksa baca bağlantıları mı yanlış. Banyolara bu alarm cihazlarından konsa sorun çözülür mü?

  6. Cengiz says:

    Bu kadar ucuz bir ürünün tesisatçılar tarafından sormadan takılması lazım. Hatta hem soba olan odaya, hemde mutfağa takılmalı. Banyosunda doğalgaz şohbeni olanların banyosuna da takılmasında fayda var.

  7. bortesine says:

    bu aletlerin banyo şartlarında çalışacağını hiç sanmıyorum nemli ortamlarda ömürleri çok kısa olacaktır…en iyisi exproof gaz alarm cihazı takmak oda nerden baksan normalinin 5-6 katı fiyatta ve CO gazı algılamıyor sadece doğalgaz veya lpg ye ötecektir.

  8. Cengiz says:

    Böyle bir konudaki duyarlılığınıza teşekkür ederim. Elektronik teknoloji çok gelişti. İllaki buraya uygun bir cihaz üretilecektir. Fiyatına gelince, sanırım insan hayatından daha ucuz olacaktır.

  9. ÜÇAY MÜHENDİSLİK 444 82 29 says:

    BU CİHAZLAR ELEKTRONİK TİR VE ALDIĞINIZ MARKANIN ÇOK ÖNEMİ VARDIR PİYASADA BİRÇOK MARKA VARDIR BAZILARI MONTAJDAN KISA SÜRE SONRA ELEKTRONİKSEL ARIZALARDAN DOLAYI ARIZA VERMEKTE VE KENDİLİĞİNDEB İKAZ VERMEKTEDİR BU DURUM SİZİN BELİ BİR SÜRE SONRA CİHAZA GÜVENİNİZİ YİTİRMENİZİ SAĞLIYACAK VE OLASI GERÇEK KAÇAKLARI KULAK ARKASI EDİCEKSİNİZ YADA CİHZIN FİŞİNİ ÇEKİCEKSİNİZ. TABİ ALARM CİHAZININ KULANMAK GERÇEKTEN BÜYÜK TEHLİKELERDEN KORUR AMA BU CİHAZI SELENOİD VANA İLE TAKIM OLAR KULNMANIZ DAHA DOĞRUDUR ALARIM CİHAZININ VERMİŞ OLDUĞU İKAZLA SELENOİD VANA SAYACIN UZERİNDEN DAİREYE GİREN GAZI KESEREK TEHLİKELERİ ÖNLER. UNUTMAYIN İNSAN HAYATI HER ŞEYDEN ÖNEMLİDİR.

  10. ÜÇAY MÜHENDİSLİK 444 82 29 says:

    ZEHİRLENMELER DOĞALGAZDAN DEĞİL KARBONMONOKSİT GAZINDAN OLUŞMAKTADIR DIŞARIDAN ALACAĞINIZ GAZ ALARM CİHAZLARI DOĞALGAZA DUYARLIDIR. KARBONMONOKSİT İÇİN AYRI CİHAZ ALMANIZ GEREKMEKTEDİR. BANYODAKİ CİHAZINDA EXPROF OLMASI LAZIM.

Leave a Reply